utslagna tulpaner och semlor

Och hur fina är dessa tulpaner? Älskar när de är utslagna och kör sista rycket, kanske är det för att buketten står åt alla håll eller för att jag vet att det snart är dax att välja en ny. Idag är det tisdag jag fettisdagen, och självklart är det semlor på gång, här kommer receptet på semlorna jag bakar:


Vetedeg:

50g jäst

2 1/2 dl mjölk

650g vetemjöl

2 ägg

1 dl socker

1 msk bakpulver

2 msk kardemummakärnor

1 tsk salt

200g rumsvarmt skickat smör

1 ägg för pensling av semmelbullarna


Krossa kardemummakärnorna i en mortel. Finfördela och lös upp jästen i kall mjölk. Blanda i allt förutom smöret i jäsvätskan. Knåda degen i en matberedare i 10min. Klicka i smöret och knåda ytterligare 20min. Låt degen vila under en handduk i 20min. Dela degen i 12 lika stora delat och rulla runda bollar av degen. Låt bullarna jäsa i 2 timmar under en bakhandduk. Pensla semlorna med uppvispat ägg och grädda de i 12-15min i 200 grader.

Vaniljkräm:

2,5 dl mjölk

1 krm vaniljpulver

0,75 dl strösocker

3 äggulor

0,3 dl majsstärkelse

50g mjukt smör


Koka upp mjölk och vaniljpulver i en kastrull och låt det koka upp under omrörning. Ta bort från plattan, och vispa under tiden ihop socker, äggulor och majsstärkelse med en elvisp så att det blir fluffigt. Häll sedan detta försiktigt över mjölken somtidigt som du rör om. Värm sedan på kastrullen igen på medelvärme under omrörning så att krämen tjocknar. Ta bort kastrullen från värmen och klicka i smöret under omrörning. Häll sedan över krämen i en kall skål och låt svalna i kylskåpet. Gå gärna dit och rör om då och då för att undvika att skinn bildas på ytan.


  • FOOD

Gillar

Kommentarer